Zoom alternatíva cégeknek: Lifesize, a professzionális videokonferencia platform

Miután néhány hete home office-ba kényszerültünk, hirtelen a figyelem előterébe kerültek a videókonferencia-platformok. Érthető, hiszen ezek használatával tudunk a legközelebb kerülni a megszokott, mindennapi, élő kommunikációhoz.

A videókonferencia persze egyáltalán nem új találmány. Bár elvétve már korábban is felbukkant, leginkább a 2000-es évek elejétől kezdett elterjedni. Míg azonban akkoriban inkább csak a multinacionális nagyvállalatok tudták a magas percdíjakat megfizetni, az elmúlt években a sávszélesség növekedése és az internet árának csökkenése következtében sok cég napi gyakorlatába épült be ilyen szoftver.

Miközben a videókonferencia eddig az “igazi”, élő megbeszélések pótléka volt, a koronavírus-járvány következtében most a kommunikáció meghatározó formájává vált. Hirtelen tömegesen kezdték el olyan emberek is használni, akiknek ezen a területen korábban semmilyen tapasztalatuk nem volt.

A rendelkezésre álló videókonferencia-szoftverek választéka látszólag óriási, a kínált szolgáltatásokban, a kép- és hangminőségben, a szolgáltatás megbízhatóságában és az adatbiztonságban óriási különbségek lehetnek. Feltétlenül érdemes ezekre odafigyelni, hiszen a választás sok tekintetben meghatározza a következő hetek-hónapok munkaminőségét.

Élet a Zoomon kívül

A március elején hirtelen házi karanténba került emberek gyors megoldást kerestek a munkához a tanuláshoz, a családdal és barátokkal való kapcsolattartáshoz. Sajátos módon éppen a korábban kevésbé ismert Zoom kezdett el rendkívül gyorsan terjedni. A siker oka nagy valószínűséggel az alkalmazott freemium modell, az akár 100 fős közönségre is érvényes 40 perces, ingyenes szolgáltatás.

Ami biztos: egy online jógaórára, vagy virtuális sörözésre megfelelő rendszer nem feltétlenül alkalmas az üzleti kommunikációra. Kiberbiztonsági szakértők a  Zoommal kapcsolatban már korábban is komoly biztonsági aggályokat fogalmaztak meg – ezek mellé az elmúlt hetekben még újabbak bukkantak fel. A cég ráadásul több olyan “újítást” is bevezetett, melyek során a felhasználók adatait jogosulatlanul, vagy etikátlanul használták.

Bár az ingyenes felhasználás sokak számára vonzó, az elmúlt évtizedekben megtanulhattuk, hogy az ingyenességért mindig magas árat kell fizetni.

Lifesize, a profiknak szánt megoldás

A videókonferencia-szoftverek toplistáin rendre a legismertebb nevek között szerepel a Lifesize. A cég 2003-as alapítása óta ezzel a területtel foglalkozik, volt tehát ideje finomítani megoldásain. A Lifesize ráadásul 2020 márciusában egyesítette erőit a vezető CCaaS szolgáltatóval, a Serenova vállalattal, így létrehozva egy olyan kommunikációs és munkahelyi együttműködést segítő társaságot, amely már most több mint 10000 ügyfelet szolgál ki világszerte.

A Lifesize termékskálája teljes, hiszen a nagyfelbontású (4K) felhős videókonferencia-szolgáltatás mellett minőségi eszközöket is biztosít a felhasználók számára.

A cég termékskálája, szolgáltatásai nem a lakossági felhasználókat veszik célba. Nem ez a videókonferencia-rendszer, amin keresztül az edzéstől a virtuális bulizásig minden program egyszerűen lebonyolítható.

A Lifesize professzionális szolgáltatás, ami elsősorban a magasszintű üzleti igényeket hivatott kiszolgálni. Néhány a kínált előnyök közül:

Összegzés

Bár látszólag egyik videokonferencia-platform olyan, mint a másik, az alapvető kép-hang szolgáltatáson túl számos további elem gondoskodik a rugalmas, kényelmes és eredményes használatról. A megfelelő platform kiválasztása előtt érdemes alaposan tájékozódni a részletekről és összehasonlítani az egyes rendszereket.

Tetszett a blogposztunk?
Ismerőseivel most rögtön meg is oszthatja!

Megosztás Facebookon
Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mailben
Megosztás Twitteren

Iratkozzon fel, hogy ne maradjon le Lifesize híreinkről!

Köszönjük,
hogy feliratkozott!

Oldalunkat megoszthatja kollégáival